Een paard verliest dagelijks elektrolyten via zweet, urine en mest. In de zomermaanden wanneer de temperaturen oplopen verliezen paarden extra veel vocht en elektrolyten via zweet. Dit gebeurt niet alleen bij sportpaarden, maar ook bij recreatiepaarden die een ritje door het bos maken.
Wat zijn elektrolyten
Elektrolyten zijn belangrijke mineralen zoals, magnesium, natrium, kalium, calcium en chloride die de vochtbalans in het lichaam regulieren. Zonder elektrolyten kan het lichaam van het paard geen vocht vasthouden.
Bij een tekort aan elektrolyten kan het paard minder goed vocht vasthouden en opnemen, de elasticiteit van de huid verminderd en het uithoudingsvermogen gaat achteruit. Afwijkend gedrag zoals, het kauwen en likken aan voorwerpen zijn ook één van de symptomen van een elektrolyten te kort bij paarden.
Magnesium
Magnesium is een mineraal die het paard nodig heeft voor een aantal grote processen in het lichaam. Magnesium zorgt o.a voor de ontspanning van de spieren en het vrijmaken van energie uit voeding.
Natrium en kalium
Natrium en kalium zijn belangrijk voor het reguleren van de vochtbalans in het paardenlichaam. Natrium zorgt voor de vochtbalans buiten de cellen zoals, weefsel en bloed. Kalium zorgt voor de vochtbalans binnen de cellen
Calcium
Calcium is een belangrijke mineraal die bijdraagt aan de opbouw en onderhoud van botten, zorgt voor een normale spierwerking en bijdraagt aan de prikkeloverdracht in de hersenen.
Wanneer elektrolyten of zout aanvullen
De ideale comforttemperatuur van een paard ligt tussen de –5 en +15 graden. Je zult begrijpen dat paarden het eerder warm hebben dan mensen en ook eerder zweten.
Paarden zweten tijdens inspanning. Onder normale omstandigheden en een lichte training verliest een paard ongeveer 4 liter zweet per uur via de huid. Per liter vocht verliest een paard ongeveer 10 gram elektrolyten die 3,1 gram natrium, 1,8 gram kalium en 6,3 gram chloride bevatten. Bij hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid in combinatie met een zware training kan het zweetverlies oplopen tot wel 15 liter.
Waarneming | Zweet verlies | Elektrolyten verlies |
Het paard is onder het zadel droog en de hals is plakkerig | 1 tot 4 liter | 10 – 40 gram |
Het gebied onder het zadel en de hals van het paard is nat | 4 tot 7 liter | 40 – 70 gram |
Het gebied onder het zadel, de hals en flanken van het paard zijn helemaal nat | 7 tot 9 liter | 70 – 90 gram |
Het paard is volledig nat van het zweet | 9 tot 15 liter | 90 tot 150 gram |
Is een zoutblok voldoende?
Mensen krijgen veel al te veel zout binnen uit hun voeding. Bij paarden is dit niet het geval. Ruwvoer bevat weinig zout. In krachtvoer is vaak rekening gehouden met de elektrolyten behoefte van het paard en bevat daarom meer zout. Over het algemeen zal een paard onder normale omstandigheden en geen tot lichte arbeid het elektrolyten verlies daarom zelf weer aanvullen middels het ruwvoer en krachtvoer. Het wordt wel aangeraden om ieder paard te voorzien van een zoutsteen, om eventueel kleine te korten te kunnen aanvullen.
Bij paarden die intensiever getraind worden of meer zweten is het raadzaam om de elektrolyten extra aan te vullen. Een zoutblok of himalaya steen lijkt voor de meeste paardeneigenaren de oplossing om extra elektrolyten aan hun paard dit voeren. Dit is echter niet efficiënt wanneer er grotere te korten moeten worden aangevuld. Het paard moet erg lang likken om bijvoorbeeld 10 gram zout binnen te krijgen.
Elektrolyten supplementen
Keukenzout kan een voordelige oplossing zijn om de elektrolyten van je paard aan te vullen. Keukenzout bevat 40% natrium en 60% chloride. Hiermee vul je gelijk 2 van de 5 belangrijke elektrolyten aan. Het is hierbij wel belangrijk dat er keukenzout zonder jodium gevoerd wordt.
Een gezond en gemiddeld paard van 500 kg drinkt ongeveer tussen de 20 en 35 liter per dag. Bij warmweer of een zware training loopt deze behoefte op. Een daling van elektrolyten in het lichaam van het paard onderdrukt echter de dorstprikkel, hierdoor wordt de kans op uitdroging groter.
Een elektrolyten supplement mengen in slobber kan een goede uitkomst zijn. Zowel de vocht als elektrolytenbalans wordt hiermee aangevuld. Tegenwoordig zijn er ook speciale elektrolytenslobbers op de markt verkrijgbaar. Een kant en klaar product waardoor je geen losse supplementen hoeft te kopen.

PharmaSlobber Elektrolyten is opgebouwd uit de mineralen; natrium, kalium, chloride, calcium en magnesium. Daarnaast bevat deze innovatieve slobber o.a. sojahullen, luzerne, zonnebloemzaadschillen en timothee.
PharmaSlobber Elektrolyten is graan- en glutenvrij!
Uniek: Deze slobber is zowel droog als nat aan uw paard te voeren; warm water toevoegen is optioneel.
Alle voordelen op een rij:
- Op basis van sojahullen; een vezelbron voor paarden naast gras/hooi
- Laag energiegehalte (0,7 EWpa); kan gemakkelijk als aanvulling op het normale rantsoen worden gevoerd.
- Voordelig in gebruik: slechts €0,80 per dag (o.b.v. aanbevolen dosering paard).