Om paarden goed te kunnen voeren moet je voeding begrijpen. De paarden die wij op dit moment houden kunnen niet meer hun natuurlijke opnamegedrag vertonen, zoals wilde paarden in zijn oorspronkelijke leefomgeving.
Leefwijze en opnamegedrag van voedsel
Paarden zijn van nature graasdieren die het grootste gedeelte van de dag besteden aan het zoeken en benuttigen van voedsel. In de natuur grazen paarden in kuddes zo’n 12 tot 16 uur per dag. Dit gebeurt zowel overdag als ’s nachts en paarden sprokkelen op deze wijze kleine maaltijden samen. Paarden in hun oorspronkelijke leefomgeving leggen daarnaast ongeveer 20 km per dag af om dat voedsel wat zij nodig hebben binnen te krijgen. In de natuur bestaan er geen emmers slobber of scheppen krachtvoer om het paardenlichaam snel te voorzien van energierijk voedsel.
In tegenstelling tot wilde paarden, of beter gezegd vrij levende paarden worden de gedomesticeerde traditioneel gehouden paarden vaak maar 2 tot 3 maaltijden per dag gevoerd en leggen gemiddeld een afstand van 5 km per dag af. Vaak is dit in de vorm van training en/of individuele vrije beweging in een paddock of weiland.
Het zelfde soort
Wilde paarden zijn geen ander soort dan onze gedomesticeerde paarden, zoals vele denken. Mocht je dit in twijfel brengen, bestudeer het natuurlijke gedrag van je eigen paard en vergelijk dat met een wild, vrij levend paard. Je zult ook gelijk weten waarom je paard zich gedraagt zoals hij zich gedraagt.
Het grootste verschil tussen de wilde paarden en gedomesticeerde paarden is de manier waarop en waar de paarden leven. Hoe hebben de paarden zich in deze leefomgeving aangepast, of hoe hebben wij als mens de paarden hierop laten aanpassen? De prestatie eisen die aan het paard worden gesteld zijn anders en de voeding die wij onze paarden voeren is ook hier op aangepast.
Het rantsoen
Paarden in de natuur eten anders dan gedomesticeerde paarden. Alleen al omdat zij beschikking hebben over een grotere variatie aan kruiden en grasachtige gewassen. Wilde paarden eten dan ook voornamelijk verschillende soorten grassen en kruiden, afgewisseld met struiken, bomen en zaden. Het spijsverteringsstelsel van het paard is ook ontwikkeld om voortdurend kleine hoeveelheden vezelrijk voedsel te verteren. De maag van een paard is relatief klein, niet veel groter dan de maag van een mens en de darmen zijn daarentegen lang, omdat de vertering van ruwe celstof een langzaam proces is.
Gedomesticeerde paarden in een traditioneel gehouden huisvesting worden voornamelijk met hooi en krachtvoer gevoerd. Paarden hebben ongeveer 45 minuten nodig om 1 kilogram hooi op te eten. In tegenstelling tot hooi heeft een paard maar ongeveer 10 minuten nodig om 1 kilogram krachtvoer te verwerken.
Neem een typisch rantsoen van 9 kilogram hooi en 2 kilogram krachtvoer per dag. Dit betekent dat deze paarden ongeveer 7 uur per dag spenderen aan het opnemen van voedsel.
Wanneer er rekening wordt gehouden met het natuurlijk voedings- en opnamegedrag van het paard voorkom je de kans op verstoringen in het spijsverteringsstelsel van het paard. Ruwvoer moet de basis zijn van het rantsoen en maximaal 2 kilogram krachtvoer moet een vuistregel zijn bij het voeren van paarden. Dit zorgt ervoor dat de maag niet overladen wordt met voeding. Meer weten over de spijsvertering van het paard? Lees het hier.