Hoelang kun je hooi bewaren?

Hoelang kun je hooi bewaren

Door gras te drogen ontstaat er hooi. Dit wordt gedaan om er voor te zorgen dat er het hele jaar door voldoende ruwvoer is voor de paarden. Hooi kun je lang bewaren mits het goed beschermd is tegen aantasting. Het gras moet droog genoeg zijn om bacteriën en schimmels in het hooi tegen te gaan en bederving te voorkomen.

Vitamine verlies in hooi

Oud hooi kan na verloop van de tijd stoffig en minder smakelijk worden. Wanneer hooi voor langere tijd in de opslag staat verliest het ook langzaam zijn voedingswaarden. Vitamine A en E zijn het meest vatbaar voor verlies tijdens de opslag. Vooral vitamine E zal laag zijn in hooi ouder dan 1 jaar. Hooi wat langer als 2 jaar is opgeslagen bevat ook nagenoeg geen vitamine A meer, echter zal er niet snel een vitamine A te kort optreden als het paard in de zomer veel gras heeft gegeten. Er wordt dan een reserve opgebouwd in de lever die voldoende is voor een paar maanden.

Wordt oud hooi voor lange tijd als enig voedermiddel gebruikt en heeft het paard geen toegang tot weidegang dan is het van belang om het rantsoen aan te vullen met krachtvoer of een balancer om de vitamine tekorten te compenseren.