Paard eet veel stro: Kan dit kwaad?

paard eet stro

Stro is een verzamelnaam van het restproduct van granen, zoals haver en tarwe. Er worden veel granen geteeld waarvan na de oogst alleen de zaad gebruikt wordt en de plant overblijft. Deze plant kan gedroogd en geperst worden om vervolgens als stro verkocht te worden. Een groot gedeelte van de graanproductie bestaat uit tarwe, dit is ook gelijk de meest voorkomende stro.

Stro voeren aan paarden met overgewicht

Het is een feit dat steeds meer paarden kampen met overgewicht. Paardeneigenaren zijn opzoek naar alternatieven om hun paard te voorzien van voldoende ruwvoer met een lage energiewaarde. Vaak wordt er aan stro gedacht, en dit wordt dan ook met regelmaat gevoerd aan paarden met overgewicht. Het vezel gehalte is hoog, de energiewaarde is laag en het levert voor de rest geen extra voedingsstoffen aan het paard, het is puur maagvulling.

Is stro een gezond alternatief?

Het ene paard vind stro smakelijker dan andere. Het is echter niet verstandig om een paard grote hoeveelheden stro te laten eten en/of stro als enige ruwvoer ter beschikking te stellen aan het paard. Stro eten is namelijk één van de oorzaken van een verstopping in de darmen. Het stro wat in de dikke darm terecht komt wordt erg langzaam gefermenteerd, bij grote hoeveelheden stro vertraagt dit de doorstroming in de darmen. De dikke darm onttrekt vocht uit het mest, wat een stevige stroeve massa kan veroorzaken die vastloopt in de darmen. Om een verstopping te voorkomen is het noodzakelijk om er voor te zorgen dat het paard niet te veel stro binnen krijgt.

Redenen waarom jouw paard stro eet

Over het algemeen gaat een paard stro eten als er in zijn of haar stal een verse laag stro ligt of het paard verder niets te eten en/of te doen heeft. Van nature spenderen paarden zo’n 12 tot 16 uur per dag naar het zoeken van voedsel, de overige uren per dag worden ingevuld met sociale interactie, beweging en rusten. Wanneer er niet tot weinig aan deze behoefte wordt voldaan kan dit leiden tot verveling en gaat het paard opzoek naar andere mogelijkheden om zich toch in hun (voedings)behoefte te voldoen.

Paarden kunnen ook veelvuldig stro gaan eten wanneer het overige rantsoen (hooi en gras) een te laag ruwe celstof gehalte bevat. Het paard krijgt dan te weinig vezels/structuur binnen.

Tips om te voorkomen dat je paard zijn stal leeg eet

Paarden vinden hooi een stuk lekkerder dan stro en zullen ook eerst hun hooi opeten alvorens aan het stro te beginnen, het is hierom verstandig om het paard hooi tot zijn beschikking te stellen wanneer de stal net is voorzien van een nieuwe laag stro.

Het verse stro mengen met het oude stro maakt het ook minder aantrekkelijk voor het paard om grote hoeveelheden hiervan te eten. Tevens zijn er nog verschillen in smakelijkheid van het stro. Haverstro wordt het liefst gegeten en paarden zullen tarwe- en roggestro sneller laten liggen.