Paard met overgewicht minder ruwvoer voeren?

paard met overgewicht

Een paard wordt dikker en krijgt overgewicht wanneer hij/zij meer energie binnen krijgt dan verbruikt. Dat klinkt logisch, toch?

Om een paard met overgewicht te laten afvallen is het dus noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het paard minder energie binnen krijgt uit voeding en meer gaat bewegen. Het grootste gedeelte van het rantsoen bestaat uit ruwvoer. Er wordt vaak ook gedacht dat de hoeveelheid ruwvoer van het paard flink verminderd moet worden.

Het is belangrijk om te weten dat het spijsverteringsstelsel van het paard is ontwikkeld om constant kleine hoeveelheden vezelrijk voedsel te verteren. Dit komt doordat de maag van een paard is relatief klein, niet veel groter dan de maag van een mens en de darmen zijn daarentegen lang, omdat de vertering van vezels een langzaam proces is. Wanneer het ruwvoer zodanig wordt beperkt en het paard meerdere uren zonder voer staat krijg je meer kans op verstoringen en andere ongemakken in het maagdarmstelsel van het paard.

Tips voor paarden met overgewicht

  • Vervang je krachtvoer voor een vitamine-mineralenbrok. Wist je dat 2 kg brok met een EWPa van 0,99 per kg ongeveer gelijk staat aan de energiewaarde van 4 kg hooi? Wanneer je dit schrapt uit het rantsoen van je paard en vervangt voor een vitaminebrok of ander soort krachtvoer met een lager energiegehalte maak je al veel winst.
  • Vervang een deel van je hooi met graszaadhooi. Graszaadhooi bevat minder energie dan normaal weidehooi, het heeft een veel grovere structuur. Maar pas op, want het voeren van graszaadhooi aan je paard is niet altijd zonder gevaar.
  • Geef ruwvoer in een slowfeeder om de opname te reduceren.