Steeds meer paardeneigenaren worden zich bewust van het voer dat zij aan hun paard verstrekken. Maar weet jij precies wat er in het paardenvoer zit en wat voor voeding je paard nodig heeft?
Het lijkt misschien bijna onmogelijk, om het juiste paardenvoer te vinden tussen al het aanbod wat tegenwoordig op de markt is. Ook meningen van anderen en goed bedoelde adviezen van stalgenoten maken het niet makkelijker. Maar het hoeft niet moeilijk te zijn, om geschikt paardenvoer voor je paard te kopen.
Op voerinbeeld.nl vergelijk je meer dan 200 soorten paardenvoer van verschillende paardenvoer merken. Ben je opzoek naar een specifiek paardenvoer merk of paardenvoer zonder suiker? Wij hebben het voorwerk al gedaan. Met de filtermogelijkheden van voerinbeeld.nl vind je in een handomdraai het beste voer voor je paard.
Filter op paardenvoer merken
Ben je op zoek naar een product van een specifiek paardenvoer merk? Bij voerinbeeld.nl kun je onderstaande paardenvoer merken vinden en vergelijken.
Cavalor, D’hooghe, Equifirst, Equifyt, Equilin, Fibra paardenvoeders, Florian Horsefood, Hartog, Havens, Horsefood, Je Paard Gezond En Fit, Masters, Metazoa, Pavo, PharmaHorse, Subli, Vitalbix, Vitalstyle en Voermeesters.
Filter voer op soort paard
Geen één paard is gelijk en niet elk paardenvoer is geschikt voor ieder paard. Voerinbeeld.nl heeft alle paardenvoeders ondergebracht in vijf verschillende categorieën. Je kan er vanuit gaan dat een dressuur paard op top niveau een andere voedingsbehoefte heeft als een drachtige merrie of senior met pensioen.
veulen, jong paard, drachtige merrie, volwassen paard en senior.
Filter voer op voersoort
Ruwvoer is de basis in het rantsoen van je paard. Vaak wordt dit aangevuld met krachtvoer en eventueel slobber als tussendoortje of beloning na de training.
Het paardenvoer op de website is gefilterd op de volgende soorten paardenvoeding:
- Brok: Vult vitamine en mineralen te korten aan uit ruwvoer en geeft extra energie. De grondstoffen zijn gemalen en geperst in brokvorm.
- Muesli: Vult vitamine en mineralen te korten aan uit ruwvoer en geeft extra energie. De grondstoffen zijn intact en goed te herkennen in het eindproduct.
- Balancer: Vult vitamine en mineralen te korten aan uit ruwvoer en geeft geen extra energie.
- Slobber: Moet geweekt worden alvorens te voeren. Veel gebruikt als beloning of extra na de training.
- Ruwvoer: Mixen van verschillende soorten ruwvoer. Ideaal als je paard te weinig ruwvoer krijg of van mindere kwaliteit
Lees meer: Is luzerne geschikt voor mijn paard?
Filter voer op energiegehalte
Elk paard heeft een basisbehoefte aan voeding. Het is belangrijk om paardenvoer te voeren met een energiegehalte die aansluit bij de behoefte van je paard.
Krijgt een paard te energierijk paardenvoer in combinatie met te weinig beweging? Dan zal het paard in gewicht aankomen. Maar krijgt je paard te energiearm voer in combinatie met veel beweging? Hoog waarschijnlijk dat je paard afvalt in gewicht en spieren.
EWPa
EWPa staat voor Energie Waarde Paard. De EWPa geeft de energiewaarde per kilogram paardenvoer aan waarbij de energiewaarde van haver de referentiewaarde is. De EWPa waarde van 1 kilogram droge stof haver van gemiddelde kwaliteit wordt gelijkgesteld aan 1,0 EWPa.
- Zeer laag: EWPa minder dan 0,70
- Laag: EWPa 0,70 tot 0,80
- Gemiddeld: EWPa 0,80 tot 0,90
- Hoog: EWPa 0,90 tot 1,00
- Zeer hoog: EWPa meer dan 1,00
Filter voer op vetgehalte
Vet geeft veel energie, twee tot drie keer zoveel dan koolhydraten. Vet levert in tegenstelling tot koolhydraten langzaam vrijkomende energie. De vetgehalte van paardenvoer is op de volgende wijze gefilterd.
- Laag: Minder dan 3% vet. Geschikt voor paarden met overgewicht
- Gemiddeld: 3% tot 6% vet. Geschikt voor paarden die op gewicht zijn en niet veel extra energie nodig hebben.
- Hoog: Meer dan 6% vet. Geschikt voor magere paarden of paarden die extra (langzaam vrijkomende) energie nodig hebben, zoals paarden in duursporten.
Filter voer op eiwitgehalte
Eiwitten leveren bouwstenen aan het paardenlichaam voor ander andere de opbouw van spieren en weefsels. De behoefte aan eiwit verschilt per paard en is onder andere afhankelijk van de inspanning die het paard verricht. Paardenvoer met een hoog tot zeer hoog eiwitgehalte is bijvoorbeeld erg geschikt voor drachtige merries en paarden in de groei.
Het eiwitgehalte in paardenvoer is onder te verdelen in de volgende scores.
- Zeer laag: Minder dan 8% eiwit
- Laag: 8% tot 10% eiwit
- Gemiddeld: 10% tot 12,5% eiwit
- Hoog: 12,5 tot 15% eiwit
- Zeer hoog: Meer dan 15% eiwit
Filter voer op suikergehalte
Suiker is een koolhydraat, levert snelle energie en komt in meer of mindere mate voor in elk paardenvoeder. Voor sobere rassen of paarden met aanleg voor overgewicht kan het wenselijk zijn om de hoeveelheid suiker in het rantsoen te beperken.
- Laag: Minder dan 5% suiker
- Gemiddeld: 5% tot 10% suiker
- Hoog: Meer dan 10% suiker
Wist je dat?
Luzerne van nature suikerarm is en hooi gemiddeld 10% suiker bevat. Luzerne bevat daarin tegen gemiddeld slechts 3% suiker.
Filter voer op zetmeelgehalte
Zetmeel is net als suiker een koolhydraat en levert snel vrijkomende energie aan het paard. Grote hoeveelheden zetmeel zijn moeilijk te verteren voor het paard en kunnen de darmflora uit balans brengen.
- Zeer laag: Minder dan 7% zetmeel
- Laag: 7% tot 15% zetmeel
- Gemiddeld: 15% tot 25% zetmeel
- Hoog: 25% tot 35% zetmeel
- Zeer hoog: Meer dan 35% zetmeel
Filter op melasse- en graanvrij paardenvoer
Melasse is een stroopachtig bijproduct van de productie van suiker uit suikerriet of suikerbieten. Melasse wordt veel in paardenvoeding gebruikt als bindmiddel om brokken te persen.
Melasse bestaat voor ongeveer 50% uit suiker. Hierom wordt melasse vaak vermeden door paardeneigenaren die paardenvoer zonder suiker kopen voor hun paard. Echter is het melasse gehalte in paardenvoeders dusdanig laag, vaak 2% tot 5% dat dit niet snel nadelige gevolgen zal hebben.
Voorbeeld: Voer jij je paard 2 kilogram krachtvoer per dag met een melasse percentage van 3%, dan krijgt jouw paard 60 gram melasse binnen per dag waarvan ongeveer 30 gram suiker is. Als we dit vergelijken met hooi van gemiddelde kwaliteit en een suikergehalte van 10%, oftewel 100 gram suiker per kilogram is dit nagenoeg verwaarloosbaar.
Graanvrij paardenvoer
Steeds meer paardenvoer merken breiden hun assortiment uit met graanvrij paardenvoer. Granen worden al eeuwen lang gebruikt als voer voor paarden, vooral in de tijd toen paarden nog dienden als werkpaarden op het land. Granen hebben een hoog zetmeel percentage, die snelle energie aan het paard kunnen leveren.
Niet elk paard heeft granen als energiebron nodig. Granen bestaan voor een grootdeel uit zetmeel, oftewel koolhydraten. Deze koolhydraten worden in de dunne darm omgezet in glucose, een vorm van suiker. In de voedingsmiddelenindustrie ook wel dextrose genoemd.
Paardenvoer vergelijken op voerinbeeld.nl
Voedingsadviezen aanvragen voor je paard kan je inzicht geven, maar vaak zijn voedingsdeskundigen in dienst bij een voerproducent of hebben een ander (financieel) belang bij een paardenvoer merk. Hierdoor blijf je beperkt in mogelijkheden. Met bovenstaande informatie helpen wij je een handje op weg om te leren zelf bewuste voedingskeuzes voor je paard te maken.