Ruwvoer: Het fundament van je rantsoen

ruwvoer paard

“ja! Want hij eet z’n voer graag en hij glanst!” hoor ik wel eens als antwoord op de vraag “ Is dit voer (rantsoen) goed voor je paard?”

Waarop baseer jij of de voeding die je paard krijgt goed voor je paard is?

  • Ziet het voer er smakelijk uit en ruikt het lekker?
  • Ziet je paard er gezond uit?
  • Eet je paard het graag?

Dit zijn voornamelijk geconditioneerde overtuigingen waarop wij baseren dat voer goed en gezond is voor een paard, maar wat heeft je paard echt nodig? Hoe zorgen we ervoor dat we het paard gaan voeden in plaats van alleen maar voeren.

Laten we beginnen met de basis. Het fundament van je voerrantsoen. Het voeren van voldoende ruwvoer is van essentieel belang. Paarden hebben ruwvoer nodig als energiebron en de vezels die veelvuldig aanwezig zijn in ruwvoer stimuleren een goede darmwerking.

𝐌𝐢𝐧𝐢𝐦𝐚𝐚𝐥 𝟏,𝟓 𝐤𝐢𝐥𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦 𝐝𝐫𝐨𝐠𝐞 𝐬𝐭𝐨𝐟 𝐚𝐚𝐧 𝐫𝐮𝐰𝐯𝐨𝐞𝐫 𝐩𝐞𝐫 𝟏𝟎𝟎 𝐤𝐠 𝐥𝐢𝐜𝐡𝐚𝐚𝐦𝐬𝐠𝐞𝐰𝐢𝐜𝐡𝐭.

Droge stof is het gewicht in ruwvoer minus het aandeel water. 1 kg hooi staat niet gelijk aan 1 kg droge stof. 1 kg hooi bevat namelijk gemiddeld 85% droge stof, 1 kg kuilgras bevat gemiddeld 60% droge stof en 1 kg vers gras gemiddeld 20% droge stof.

Voor een volwassen paard van 600 kg betekent dit dus 10,5 kg hooi, 15 kg kuilgras of 45 kg gras per dag.

Van kuilgras moet je minder voeren dan hooi?

Door de korte droogtijd van kuilgras blijven er vaak meer voedingsstoffen bewaard. Het is dus waar dat kuilgras over het algemeen rijker is aan voedingswaarden dan hooi. Maar moet je er dan ook minder van voeren?

Kuilgras bevat gemiddeld 60% aan droge stof en hooi gemiddeld 85% aan droge stof. Door het verschil in droge stof kunnen de voedingswaarden in hooi en kuilgras niet 1:1 met elkaar vergeleken worden. Maar doordat kuilgras een lager drogestof gehalte heeft, betekend dit dat je gemiddeld per kilogram kuilgras 25% meer water en minder aan voedingsstoffen voert. Over het algemeen klopt het dus niet dat je van kuilgras minder moet voeren dan van hooi.