Vitaminespuit paard: wanneer inzetbaar?

vitaminespuit paard

Een vitaminespuit voor je paard. De opkikker voor paarden vol vitaminen. Bevat een rantsoen van ruwvoer en krachtvoer niet voldoende vitaminen? Kan een paard zelf vitaminen aanmaken en welke vitaminespuit is dan geschikt voor mijn paard? Dat alles en meer lees je in dit artikel.

Een vitaminespuit voor paarden is een zeer geconcentreerde vloeibare substantie die een vitamineboost aan je paard geven. Het hele jaar door wordt de weerstand van je paard op de proef gesteld en kan het soms noodzakelijk zijn een extra vitaminestoot aan je paard te geven. Voornamelijk in het najaar, wanneer de paarden weer van de weide gaan ontstaan er te korten door het missen van vers gras in het rantsoen en de terugloop van vitaminen in het ruwvoer. Vitaminespuiten zijn goed inzetbaar om snel te korten aan te vullen bij het paard. Bijvoorbeeld na ziekte, een verminderde weerstand, seizoen overgang, na vaccinatie of wormenspuit.

Voldoende vitaminen in ruwvoer in krachtvoer

Maar krijgt een paard dan niet voldoende vitaminen binnen uit ruwvoer en krachtvoer? Dit is een vraag die we vaak voorbij zien komen. Het antwoord is ja en nee. Wanneer een paard voldoende beschikking heeft over vers gras, kwalitatief goed hooi en de juiste hoeveelheid krachtvoer zullen er niet snel te korten ontstaan, maar hier ligt gelijk het “probleem”. Paarden hebben vaak niet altijd beschikking over voldoende vers gras, zeker niet in de wintermaanden of wanneer de weides al kaal zijn gegraasd.

Hooi verliest al zeer snel zijn vitaminewaarden na het oogsten. Tijdens de eerste 24 uur verliest gemaaid gras al 85% van zijn vitamine A waarden en elke maand ongeveer 7% tijdens de opslag. Tijdens het oogsten gaat er ook nog zeker 30-85% van de hoeveelheid vitamine E verloren en verliest tijdens de opslag ook nog elke maand circa 5 vitamine E%.

Deze vitamine te korten in ruwvoer dienen aangevuld te worden in de vorm van krachtvoer. Er zijn verschillende krachtvoeders op de markt met allemaal hun eigen kenmerken en eigenschappen. Lees: Verschillende soorten krachtvoeders voor paarden. Het is belangrijk om krachtvoer te vinden die past bij je paard.

Op grote (pension)stallen wordt vaak 1 soort brok gevoerd aan alle paarden, terwijl dit brok waarschijnlijk voor veel paarden niet geschikt is. Het ene paard wordt er heet van, de andere krijgt jeuk en de buurman is op dieet en mag dit eigenlijk niet hebben. Dit resulteert er vaak in dat bovengenoemde paarden maar een handje brok krijgen. Maar met een handje brok of muesli voldoe je niet meer aan de dagelijkse vitaminen en mineralen behoefte van het paard.

Kan een paard zelf vitaminen aanmaken?

Een paard heeft vitamine A, B, C, D, E en K nodig voor een optimale gezondheid. Sommige van deze vitaminen moeten worden versterkt middels voeding terwijl andere vitaminen in het lichaam van het paard zelf worden aangemaakt. Vitamine D wordt onder invloed van direct zonlicht aangemaakt in de huid, met name in de herfst en wintermaanden kan een paard hiervan een te kort oplopen door kortere dagen en minder zonlicht. Vitamine D zorgt voor een goede botontwikkeling en de opname van calcium en fosfor.

In tegenstelling tot mensen, kunnen paarden zelf vitamine C aanmaken in de lever vanuit glucose. Vitamine C is onder andere nodig voor de stofwisseling en een goede weerstand. Vitamine B is een combinatie van meerdere stoffen en wordt ook wel het vitamine B complex genoemd. Vitamine B wordt door de mircoflora in de darmen aangemaakt. Vitamine B speelt onder andere een rol bij de vertering van koolhydraten, de energievoorziening en het vrijmaken van energie uit koolhydraten, eiwitten en vetten.

Vitamine K wordt aangemaakt in de blinde en dikke darm van het paard (ook wel achterdarm genoemd). Vitamine K zorgt voor een normale bloedstolling, gezonde bloedvaten en sterke botten. Echter kunnen darminfecties de microflora in darm verstoren wat leidt tot een verminderde productie van vitamine B en K.

Gevolgen vitamine te kort en overschot paard

Wanneer je paard te weinig vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen binnen krijgen zal je dit niet meteen opmerken. Dit betekent echter niet dat een tekort of disbalans in het rantsoen niet op langere termijn schadelijk kan zijn voor je paard. Vaak uiten tekorten zich eerst in weinig energie, een doffe vacht en in een later stadium in achterstand in de groei en slechte botkwaliteit bij jonge paarden.

Niet alleen een te kort aan vitaminen is schadelijk, maar een overschot aan bepaalde vitaminen kan net zo schadelijk zijn. Vitaminen zijn in 2 groepen te verdelen, de vetoplosbare vitaminen en wateroplosbare vitaminen.

Vitamine A, D, E en K zijn vetoplosbaar en vitaminen B en C wateroplosbaar. Als je paard teveel aan wateroplosbare vitaminen binnenkrijgt zal het overschot met de urine worden uitgeplast. De vetoplosbare vitaminen daarentegen komen niet in de urine terecht maar worden opgeslagen in de lever- en vetweefsel. Aangezien de opslagcapaciteit voor deze vitaminen vrij groot is zal er niet snel een probleem ontstaan.

Echter bij een zeer grote vitaminen dosis in één keer door bijv grote hoeveelheden vitaminebrok voeren of een paard die ontsnapt is en op deze wijze aanzienlijk veel krachtvoer heeft gegeten weet het lichaam geen raad met deze vitaminen en gaan ze werken als giftige stoffen.

De maximale grens die je een paard aan vetoplosbare vitaminen mag geven (A,D,E en K) ligt ongeveer bij 10 maal de behoeftenorm. In het krachtvoer voor paarden komen zulke grote hoeveelheden vitaminen niet voor, maar houdt je altijd aan de maximale dagelijkse hoeveelheid voer.

Vitaminespuit voor paarden

Sectolin Equivital Pasta
Vitaminepasta voor extra vitaminestoot
In Equivital Pasta zitten de vitamines A, D, E, B1, B2, B3, B6, B12 en C.
Extra vitamineboost voor paarden
Bevat plantaardige vetten en oliën en essentiële vitamine A, D en E.